ABC OncoNutriție (2021-finalizat) – proiect susținut de
Informația corectă este putere!
Tratamentele oncologice devin din ce în ce mai performante, însă dincolo de tratamentul medical, cea mai dificilă problemă cu care se confruntă pacientul oncologic este malnutriția. În România această problemă este minimal discutată şi de obicei doar în rândul medicilor, nu şi în rândul pacienţilor.
De asemenea, dacă reclamele la diete alternative şi suplimente minune sunt peste tot, discuţiile despre efectele secundare ale tratamentului și sfaturi practice despre soluțiile alimentare la aceste probleme, care duc la scăderea în greutate, sunt aproape inexistente în România.
Lipsa informației în domeniul nutriției din timpul tratamentului a fost identificată atât citind studiile statistice din literatura de specialitate, dar și vorbind direct cu pacienții.
În aceste condiții, cu sprijinul și susținerea OMV Petrom, am dezvoltat un concept inovativ de educare a comunității, cu fundament științific în domeniul nutriției oncologice. Am realizat un ghid de alfabetizare sub formă de înregistrări video, sub îndrumarea d-nei dr. Irina Mateieș – nutriționist specializat în nutriție oncologică și pacienți care s-au confruntat cu diferite tipuri de cancer. Sub umbrela denumirii de cancer stau multe boli cu probleme și tratamente diferite și chiar dacă denumirea inițială pare aceeași, parcursul medical poate fi foarte diferit.
Temele abordate:
Cancer Colorectal – înregistrarea mai jos:
Cancer din sfera ORL – înregistrarea mai jos :
Cancer mamar – înregistrarea mai jos:
Cancer de stomac – înregistrarea mai jos:
Cancer din sfera genitală (COL) – înregistrarea mai jos:
Cancer din sfera hematologică – înregistrarea mai jos:
Înregistrările audio pe Spotify se pot asculta AICI :
https://open.spotify.com/show/7I1ynKbP0S2SwxNhuZ9ufR
Fiecare temă abordată, a fost precedată de informații prețioase oferite de către dr. Irina Mateieș sub forma unor informări/postări pe pagina de facebook a proiectului pentru a înțelege mai bine situațiile care pot apărea în alimentația bolnavului în timpul tratamentului oncologic.
Înregistrarea analizei proiectului făcută de președintele Asociației Oameni Buni – Alina Nistor și nutriționist dr. Irina Mateieș poate fi urmărită mai jos:
Ne-am propus să creștem nivelul de conștientizare a importanței nutriției în boala oncologică atât pentru pacienți cât și pentru aparținători, ca mijloc de creştere a rezistenţei la tratament, scădere a ratei complicaţiilor, creştere a răspunsului la tratament, creşterea calităţii vieţii şi creşterea supravieţuirii generale. Astfel am realizat un studiu despre credințele, atitudinile și nevoile privind nutriția în timpul tratamentului în rândul pacienților oncologici. Studiul a fost fundamentat pe un număr de 1000 de chestionare și este folosit pentru sensibilizarea și conștientizarea comunității și a autorităților statului în privința problemelor de nutriție din timpul tratamentului oncologic şi după terminarea acestuia.
Rezultatele studiului au fost prezentate în anul 2022 în cadrul a două mari evenimente naționale și internaționale: Congresul Național de Oncologie organizat de Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Congresul European de Nutriție Clinică susținut de ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterală și Parenterală) de la Viena.
Am realizat o demonstrație practică în bucătărie, unde sub îndrumarea nutriționistului Irina Mateieș și a bucătarului Emese Markovics, am adaptat masa de Crăciun, astfel încât orice bolnav de cancer (inclusiv cu gastrostomă) să poata sta împreună cu familia la masă și să se bucure de prezența celor dragi.
Înregistrarea o puteți vedea mai jos:
Galerie foto :