AUTOCUNOAȘTERE ȘI DEZVOLTARE PERSONALĂ PRIN TEHNICI TEATRALE (2020 – finalizat) – proiect co-finanțat de:

În cadrul proiectului 15 persoane cu diagnostic oncologic și cu dizabilități, au fost încurajate să își exprime emoțiile, sentimentele, să își depășească situația de criză în care se află, să își accepte boala/dizabilitatea, toate acestea utilizând teatrul de improvizație ca formă de terapie și dezvoltare personală.

Folosind arta ca și instrument de vindecare, am descoperit că joaca curăță rănile lăsate de boală. Împreuna cu doi mari actori ai teatrului clujean Cristina Pardanschi și Cornel Răileanu, șlefuim și vindecăm suflete, deschidem minți și redevenim copii, lăsând imaginația și creativitatea să ia locul raționalului. 

Atelierele s-au desfășurat săptămânal pe Zoom (fiind perioadă de pandemie) și în aer liber – respectând condițiile pandemice.

Improvizația teatrală presupune adaptarea spontană la situații reale sau imaginare, la propuneri de spațiu sau situații sau relații ale partenerului sau ale coordonatorului de joc. Improvizația este abilitatea de a crea, de a cânta, juca, dansa sau vorbi, ca reacție spontană la ceea ce se întâmplă în jur sau la propriile gânduri sau sentimente. În acest fel sunt create noi moduri de gândire, noi structuri, noi practici care vor contribui la dezvoltarea personală a participanților. Aceștia învăță să comunice mai bine, să își depășească anumite bariere, să accepte boala/dizabilitatea, să își identifice calitățile personale și să le folosească în procesul de vindecare și în interacțiunile cu ceilalți. Este o formă de a promova arta și teatrul de improvizație ca mijloace de recuperare a persoanelor aflate în situații de dificultate.