(On) Cool Art ediția 2022

Ediție realizată cu sprijinul sponsorilor

și a partenerului Yolo Travel Agency Cluj

În acest an putem spune că proiectul a devenit unul multicultural, plin de emoție și speranță:

  • Olena refugiată din Ucraina, cancer la gât, ne-am înțeles prin Google translate și mimică, e o dulce și o forță!!! un exemplu de luptă
  • Bogi din Harghita, diagnosticată cu două cancere: stomac și ovare (cu ambele ovare și stomacul scos). Este tânără, extraordinar de frumoasă, este luptătoare, optimistă, veselă și mereu cu soluțiile la ea.
  • Maria T și Patricia – mamă și fiică – ambele cu masectomie la sânul drept. Se susțin una pe alta, se ajută, se bucură de viață împreună cu fiica, respectiv nepoata.
  • Bia 20 de ani cu- leucemie, cel mai tânăr model al nostru, și-a dorit să fie pictată pe “cheliuță”. Este un copil, dar s-a maturizat incredibil de repede și de frumos. Este puternică și hotărâtă să trăiască și să fie bine!
  • Andrei – cancer la stomac (scos tot stomacul) un bărbat foarte frumos, vesel, simpatic, optimist, bun:
  • Simona – cancer limfatic descoperit la 25 ani, imediat după ce s-a căsătorit. Are multiple operații, recidive, dar nu se lasă, este o frumusețe , o inspirație, un exemplu:
  • Maria G frumoasă foc, de o blândețe și bunătate ieșite din comun, cu cancer la ovare, cu recidivă și metastaze, pe care am pictat-o înainte cu 2 zile de o nouă operație. În prezent face chimio și luptă, nu își pierde speranța :

Filmulețul cu munca care stă în spatele fotografiilor aici:

Vernisajul expoziției a avut loc în octombrie la Casino Cluj-Napoca și pentru că această ediție a fost una a noutăților, am expus toate tablourile din edițiile trecute. Prezența la vernisaj în număr așa mare s-a datorat și prezentatorului – bunul nostru prieten Bob Rădulescu, care a ridicat sala în picioare și a animat atmosfera.

Mesajul tinerei Bia :

Vernisajul poate fi urmărit aici:

Față de edițiile anterioare, am mărit echipa de producție. Ne-am bucurat de implicarea celor  două pictorițe minunate: Irina Simion și Crinela Cârlogea. Am avut lângă noi trei bărbați  talentați, care ne-au ajutat să surprindem frumusețea modelelor, au adus un aer proaspăt, masculin și au creat un spațiu sigur în care modelele au putut să se dezbrace la propriu și figurat: The_Francisc – fotograf, Mihai Drăgan și Andrei Chelemen – cameramani și editori imagine.

Poveștile modelelor (On)Cool Art 2022

Pentru prima dată în proiectul (On)Cool Art am avut un adolescent – Bia – o tânără de 20 de ani, care se confruntă cu un cancer din sfera hematologică. Bia este atât de matură în gândire, este atât de descurcăreață, de independentă! A impresionat întreaga echipă de producție. Felul ei de a fi și de a vedea viața…este o sursă de inspirație pentru orice persoană care se confruntă cu un diagnostic oncologic. Vorbește cu atata naturalețe, blândețe și încredere!!!

Inițial tot ce știa despre cancer se rezuma la căderea părului…. Ne-a spus clar că frica de moarte nu a existat, că pe ea nu o doboară cancerul și punct! Dar i-a fost teamă totuși : teamă de efectul vizual pe care o să-l aibă asupra celorlalți, i-a fost frică să primească mila lor. Ne-a cerut ajutorul în a înțelege mai bine boala. Am invitat-o în tabăra Spirit Liber, unde împreună cu alte persoane cu diagnostic oncologic, s-a bucurat de răsfățul unor zile însorite, pline de râsete și inimi deschise. A simțit energie, iar iubirea de care a fost înconjurată, au făcut-o să-și dea seama că este apreciată pentru cine este ea, nu pentru cum arată. A realizat că nici părul și nici diagnosticul oncologic nu o definesc.

În tabără a simțit dragostea de mămică  „hai, mai ia-ți o geacă pe tine să nu răcești”, grija pe care doar o mamă ți-o poartă și care acasă poate fi enervantă uneori, dar de care îi era totuși dor și de care avea nevoie într-un fel sau altul.

Cum descrie Bia experiența sa cu cancerul ? » E o treaptă în plus, e o putere , e un avânt de la spate, un șut în fund un pas înainte, nu te oprește, te încetinește puțin o perioadă, dar te ridici de 3 ori mai puternică, te ridici cu încredere, cu oameni lângă tine, te ridici cu iubire, și reușești să scoți ce-i mai bun din ce poate fi cel mai rău lucru!”

Bianca este primul model pictat în (On)Cool Art editia 2022 cu cancer de sân cu dublă masectomie și reconstrucție.

Este foarte sinceră, deschisă și receptivă la orice înseamnă nou, pentru că soluția poate apărea de oriunde.

Prima noastră întâlnire cu Bianca a fost de Crăciun, când a venit la serbarea de final de an la Oamenii Buni. În primăvară a participat la tabăra noastră Spirit Liber. A venit cu sufletul deschis, dornică să ajute și nu doar să fie ajutată. Se vede ca într-o oglindă, oferind ajutor, de fapt se ajută pe ea.

După ședința de bodypainting ne-a mărturisit că e prima dată când face ceva doar pentru ea și a trăit efectiv acele momente ca fiind doar pentru sufletul ei. Recunoaște că e încăpățânată și mereu s-a considerat destul de puternică să-și ducă singură toate bătăliile și să urce toți munții, oricât de dificil ar fi fost drumul. Cu toate astea a conștientizat că era momentul să ceară ajutor cu voce tare. Și-a găsit echilibrul în oameni, în lucruri mărunte pe care poate înainte nu le prețuia așa cum o face acum.  A fost o luptă cu ea însăși, și-a găsit locul, s-a acceptat pe sine și se iubește așa cum e. Consideră că  a ajuns la noi exact în momentul oportun, atunci când a fost pregătită cu-adevărat să primească ajutorul și nu doar să participe la insistențele cuiva. 

Dacă ar trebui să o caracterizăm într-un cuvânt… acela este SUFLET căci în ea mocnește o inimă enormă.

Îndemnul ei pentru cei cu diagnostic oncologic este simplu: „să accepte ajutorul, să nu-l refuze. Poți să urci muntele de unul singur, dar când cineva te împinge, îl urci mai ușor.”

        Maria T, modelul (On)Cool Art cu cea mai bogată experiență de viață, s-a integrat din prima în lumea „oamenilor buni”… A participat la toate activitățile noastre, iar când i-am propus să pozeze model în acest proiect alături de fiica ei Patricia, nu a ezitat nici o secundă. Este așa o relație frumoasă între cele două… ai zice mai degrabă că sunt surori, nu mamă și fiică. Maria este sprijin și model pentru fiica ei, este prima care a trecut prin cancer, cu 5 ani înaintea Patriciei.

Maria este atât de blândă, atât de caldă și atât de încrezătoare transmițând o stare de bine celor din jur. Ne urmărește postările, proiectele pe care le desfășuram, este acolo să ne susțină și să ne încurajeze așa cum a făcut-o mereu.

Maria nu doar a trecut prin cancer, ci a simțit și durerea mamei care-și vede copilul trecând prin aceeași încercare dificilă, ‘obstacol al vieții’ cum îl numește ea.

A ales (On)Cool Art pentru că vrea să transmită încredere celor care aud diagnosticul oncologic. Vrea să le insufle curajul de care au nevoie, prin propria sa experiență, că totul este posibil în lumea asta. Ea este exemplul viu că se poate trece prin cancer, cu încredere și cu susținerea celor apropiați.  Îi mulțumește lui Dumnezeu pentru nepoțica ei, cea care a făcut-o să uite de tot, a făcut-o să renască și să crească odată cu ea. Acuma înțelegi de unde își ia Maria puterea nemărginită. 

La sfârșitul ședinței de bodypainting, ne-a spus cu inima deschisă «  eu am fost mereu sprijin pentru toată lumea, iar acum, acum nu-mi vine să cred cum voi mă ajutați pe mine ». I-am oferit Mariei oglinda prin care ea a reușit să se vadă frumoasă și puternică.

Maria se confruntă cu un cancer ovarian. Ședința de pictură și shooting foto a fost făcută cu o săptămână înaintea operației HIPEC, necesară pentru a fi bine după recidiva apărută. Maria prin definiție este puternică și ne-a promis că așa va fi mereu!

Frumoasa noastră prietenă cu ochi superbi și zâmbet pe măsură este mamă, soție și bunică fericită.

Existența Mariei pare să se învârtă în jurul soarelui pe care îl adoră și a familiei sale care o înconjoară cu atâta dragoste. De o blândețe fără margini și cu niște ochi mereu luminoși, Maria este ca un balsam pentru suflete. Ne-a uimit cu veselia și pofta ei de viață, cu dragostea pentru oameni și flori – trandafirii sunt preferații ei. Recent Maria a trebuit  să facă față unei noi operații, deci o altă încercare dificilă în drumul ei. Dar are alături o familiei iubitoare și puternică, soțul și fiica ei sunt stâlpii fundației, iar nepoțeii sunt lumina ochilor săi.

Își amintește cu drag cum a fost primită cu brațele deschise de fetele de la Asociația Oameni Buni, unde a aflat că orice se poate dacă vrei cu adevărat. A participat la proiectele desfășurate de noi în ciuda pandemiei pe zoom. A fost uimită cum, în (On)Cool Art, din ceva ce pare urât se poate naște un ‘frumos fantastic’, cum ne-a denumit ea proiectul. A așteptat cu atâta emoție ziua cea mare în care să fie și ea  unul din modelele fericite. Un om frumos în totalitate, de un calm desăvârșit, cu o privire caldă și un zâmbet special, Maria ne-a încântat și ne-a mângâiat sufletele pe tot parcursul zilei. A venit însoțită de toată familia ei și ne-am dat seama cu câtă iubire și devotament se susțin unii pe alții. 

Cu zâmbetul ei minunat Maria este clar un exemplu de așa da, pentru toți cei care se confruntă cu cancerul!

Bogy se confruntă cu două cancere: ovarian și de stomac. După aceste diagnostice, ai crede că viața s-a terminat…. Total falsă această părere după ce ajungi să o cunoști pe Bogy, miniona noastră extrem de veselă, optimistă și frumoasă foc! Ne-a căutat și și-a exprimat dorința să fie pictată, după ce a văzut tablourile noastre expuse la clinica Amethyst unde se tratează. A bătut drum lung din Harghita până în Cluj special pentru ziua de pictură și foto shooting. Iar nouă nu ne rămâne decât să sperăm că efortul să-i fi fost răsplătit cu o amintire pe măsură.

Cu un zâmbet permanent pe chipul ei încadrat de bucle delicate, Bogy ne-a uimit cu puterea și optimismul ei.

Prin participarea în (On)Cool Art vrea să arate că „deși aceste trupuri nu mai sunt perfecte, mutilate fiind de operații, pot rămâne frumoase în continuare. Și acest fapt e confirmat de tot ceea ce ați făcut până acum la Asociatia Oameni Buni”. Ne-a mărturisit că ziua alături de noi a fost minunată, s-a simțit înconjurată de oameni buni și iubitori și e convinsă că energia aceasta pozitivă o va însoți timp îndelungat.

 Pe tot parcursul zilei ne-a transmis o stare de bine prin zâmbetul ei nelipsit, prin modul în care savura fiecare secundă la maxim. Am văzut-o cum, din fiecare moment trăit acolo și-a extras ceea ce avea nevoie și era bun pentru ea.

Ce-și dorește  Bogy de la această experiență ? Să aducă speranță și gânduri pozitive în inimile celor care împărtășesc același diagnostic. Căci își amintește cât de mult a contat pentru ea, să vadă în perioada când s-a aflat sub tratament, fețele zâmbitoare și fericite ale persoanelor care ‘au purtat aceeași papuci’ ca și ea.

« Sper din inimă ca povestea mea să reușească să încarce pozitiv pe alții aflați în această situație, așa cum mi s-a întâmplat și mie cu voi»

Pe Елена Ткаченкo/ Olena am cunoscut-o când ajutam grupuri de ucraineni să se acomodeze în țara noastră. Ne-am implicat în acest caz sensibilizați fiind de situația medicală cu care se confruntă – cancer la gât. Am legat o prietenie foarte frumoasă, am plâns împreună povestind despre războaiele pe care le duce- la propriu din păcate. I-am cunoscut familia (fiica, nepoții și alți membrii din familie), le-am găsit un apartament primitor, care a devenit casa lor de câteva luni. Povestim prin Google translate, vorbim fiecare în limbile natale, dăm foarte mult din mâini și râdem și mai mult. E greu să duci boala oncologică oricum… dar departe de casă, de cei dragi, neștiind când te poți întoarce la ei, cum îți găsești locurile natale, dacă le mai găsești…este de neimaginat. Cu toate astea Olena este un munte de putere și optimism!

 Olena vine din orașul Nicolaev. Diagnosticul oncologic a venit ca un șoc, a fost cuprinsă de panică și frică, dar cu ajutorul familiei și prietenilor a reușit să se ridice și să lupte. În timpul unui bombardament spitalul de oncologic din Nicolaev a fost distrus și Olena s-a văzut nevoită să plece în România, acolo unde fiica ei deja reușise să se refugieze.

Mesajul ei către cei care care se confruntă cu cancerul: să ceară ajutor, nu trebuie sa treacă nimeni singur prin cancer. Prezența mea în acest proiect arată că viața merge înainte și nu avem voie să renunțăm la lupta, orice ar fi. Trebuie să acceptăm diagnosticul, să trăim prezentul, să trăim clipa! Mă bucur de viața mea, de cer, de soarele care răsare în fiecare zi, de iarbă, de tot! Mulțumesc tare mult pentru tot ajutorul, România! “

Olena este omul care nu se plânge niciodată de absolut nimic, râde, ne umple sufletele de veselie. Iar la sfârșitul zilei nu-ți dorești decât să ai aceeași putere și  te întrebi retoric « cum să nu o dai ca exemplu la nesfârșit ?! »

Patricia Cosma este cel mai vesel om pe care l-am întâlnit, de o sensibilitate aparte dar cu un râs inconfundabil – deși a trecut prin foarte multe greutăți. De fiecare dată s-a ridicat și s-a reinventat. Caută mereu lumina, soluțiile, caută compania oamenilor buni și frumoși, de la care se încarcă și cu care împărtășește toată experiența de viață. Deoarece și mama ei a trecut printr-un cancer la sân, traseul oncologic a fost unul cunoscut de ea, nu a avut timp de plâns și lins rănile…a trecut la „acțiune”: chimioterapie, radioterapie și masectomie…Si iat-o acum cu zâmbetul pe buze, bucurându-se de viață!

La clinica Amethyst a văzut tablourile (On)Cool Art, a văzut zâmbetele pe fețele modelelor și și-a zis „și eu pot să duc lupta asta”.

Tablourile au marcat-o, era convinsă că e un proiect internațional, femeile erau autentice și erau atât de frumoase. A văzut acele femeile care evident trecuseră prin operație și care erau cu zâmbetul pe buze, iar atunci a înțeles că ‘there is hope after all’. Și iat-o în (On)Cool Art 2022, zâmbitoare și puternică!

Patricia își crește singură fetița, cea care este în centrul universului său și al mamei sale Maria, elementul comun care s-a regăsit în picturile celor două.

Participă la atelierele desfășurate de Asociație și mai mult de atât, chiar ea ne ține atelierul de modelaj, activitate pe care a

descoperit-o ca terapie a sufletului în timpul tratamentului oncologic.

Boala a învățat-o să nu mai caute perfecțiunea , să lase controlul la o parte și să aibă încredere că o să fie bine până la urmă. Atâta timp cât ești în viață, totul va fi bine!

Simona este primul model pictat în  (On)Cool Art ediția2022. Testimonialul ei poate fi ascultat la nesfârșit…nu te saturi să-i asculți povestea, să-i privești zâmbetul și bucuria de viața!

Simona este o tânără . Acesta este prima senzație pe care am avut-o când am văzut-o pentru prima dată. Acesta este începutul pe care nu l-am gândit, ci care s-a rostogolit din mintea și sufletul meu pe hârtie după ce am văzut înregistrările și postările cu și despre ea.

A fost diagnosticată cu leucemie, dar care a avut și are curajul să-și expună viața și parcursul bolii pentru a veni în ajutorul persoanelor care trec prin aceeași bătălie . Vorbește despre  boală ca despre un cadou de la Dumnezeu, menit să-i schimbe viața și să-i arate o altă perspectivă de care cu siguranță nu era conștientă până la diagnostic .Parcursul bolii nu a fost ușor, ea suferind și o recidivă, însă nu a ales solitudinea ci dorește să ajute la rândul ei, pentru că implicarea în comunitatea bolnavilor de cancer vindecă. Sufletul nostru se poate vindeca numai ajutând alt suflet ,iar când o să înțelegem asta, o să ne regăsim propria libertate de a trăi .

Importanța încrederii în medicină și în tratamentele existente, disperarea care poate duce la acțiuni și decizii pripite, care pot face diferența între viață și moarte, sunt câteva subiecte pe care Simona le abordează ori de câte ori are ocazia. Vorbele ei sunt de o claritate extraordinară, mesajul ei este unul rațional și emoțional în același timp. Explicațiile sunt clare și concise. Scopul este de a ajuta comunitatea celor cu diagnostic de cancer, de a le oferi sprijin în mod real și palpabil, de a le arăta că nu sunt singuri și neînțeleși, că împreună vor reuși să zâmbească mai mult și că orice situație oricât de cruntă ar părea, tot are o rezolvare.

Andrei este primul bărbat model în (On)Cool Art ediția 2022 . Doar ascultându-l, simți că este un bărbat puternic și sensibil, un bărbat căruia nu-i este teamă să-și arate vulnerabilitatea. Vrea să arate lumii prin participarea în acest proiect „că suntem aceleași persoane și după ce-am trecut prin cancer, dar că suntem totuși schimbați: suntem mai tari! Suntem mai puternici după toate astea”.

A trecut printr-un cancer de stomac, 6 luni de chimioterapie și radioterapie și în final extirparea întregului stomac și încă ”câte ceva, nici eu nu știu sigur ce și câte mi s-au scos”. I-a fost greu  la chimio dar nu și-a pierdut nici o clipă speranța că o să fie bine după. Și așa a fost – „Întâi trebuie să fie rău ca să fie bine”.

După ce treci printr-o astfel de experiență, tragi să fii normal. Iar uneori poate fi dificil…  ajungi să accepți ajutorul și să înțelegi că toți îți vor binele. Uneori simțea ca vrea să fie lăsat în pace, să nu mai fie atât de cocoloșit.

După aflarea diagnosticului și-a făcut o listă cu toate lucrurile pe care vrea, printre ele aflându-se motocicleta și chitara. La ședința de pictură și foto, am avut în persoana lui Andrei și un chitarist și un  motociclist. Și nu s-a oprit aici, vrea să învețe să cânte, căci terapia de vindecare presupune și lucruri dătătoare de speranță, mici sau mari plăceri care ne condimentează existența.

Am văzut în Andrei un om puternic, care-i îndeamnă și pe ceilalți să fie » tari mental » . Te ajută prietenii, familia, cunoscuții, stilul tău de viață, dar în primul rând tu trebuie să fii tare. Să te gândești din start că o să treacă și o să fii din nou cum ai fost!

Imagini surprinse în timpul ședințelor foto