
#traiesteclipa
Asociația Oameni Buni este o organizație non-profit dedicată sprijinirii persoanelor diagnosticate cu cancer și a familiilor acestora din întreaga țară.
Fondată din dorința de a aduce schimbări pozitive în viețile celor afectați de această boală, asociația noastră își propune să ofere suport emoțional, psihologic și material, prin diverse programe și inițiative, toate fiind gratuite pentru beneficiari.
Misiunea noastră este de a transforma experiența cancerului într-o călătorie de speranță și reziliență. Prin intermediul proiectelor creative și educaționale, ajutăm pacienții să-și
exprime emoțiile și să-și regăsească bucuria de a trăi.
Deși încheiem fiecare an cu urarea „Să ieșim la numărătoare și anul care vine!”, 2024 nu a fost foarte „prietenos” cu noi. Am pierdut cinci beneficiari, cinci oameni puternici care au
luptat până în ultima secundă pentru viață. Ne afectează enorm fiecare pierdere, dar viața trebuie să continue, la fel și misiunea noastră!
Așa că proiectele în care ne-am implicat, pentru susținerea celor în nevoie, au continuat.
Activitate AOB Cluj-Napoca 2024
În încrengătura de acte medicale și trasee, îndrumăm bolnavii de cancer (din Cluj și din alte localități din țară), oferindu-le acces către tratamente personalizate fiecărui caz în parte.
În 2024, am „navigat” alături de peste 50 de pacienți cu diagnostic oncologic, aceștia începând tratamentul în cel mai scurt timp posibil, fiecare urmând protocoalele medicului oncolog. Pe cinci persoane cu suspiciune de malignitate le-am ajutat să fie diagnosticate corect, iar pentru acestea nu s-a confirmat diagnosticul oncologic, rămânând doar sub supraveghere periodică.
Această activitate ne „mănâncă” cel mai mult timp și energie, dar este cel mai important lucru pe care îl facem. Știm ce înseamnă un diagnostic oncologic tratat bine, pentru că noi înșine am trecut prin această experiență și înțelegem cel mai bine câtă liniște aduce un traseu medical corect și răspunsuri la întrebările care îi frământă pe pacienți.
Pentru 10 dintre ei, am reușit să acoperim cheltuielile cu spitalizarea, investigațiile medicale, intervențiile chirurgicale, dispozitivele medicale, medicamentele și accesoriile necesare (sonde, pampers, scaune rulante, hrană enterală și parenterală).
În cadrul aceluiași proiect, am dotat ISU Cluj cu un defibrilator și trei sisteme Rescue BOA, am furnizat produse medicale necesare pentru buna funcționare a activității de urgență din cadrul UPU-SMURD Cluj și am donat un trainer de coapsă deschisă, alături de trei manechine (adult, copil și bebeluș), Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, pentru uz didactic.
Tabăra Spirit Liber 2024 s-a desfășurat la Pensiunea Andreea, din Băișoara, și a reunit 50 de bolnavi de cancer din întreaga țară: Cluj-Napoca, Arad, Baia Mare, Sighișoara, București, Alba Iulia, Târgu Mureș, Târnăveni, Mediaș – femei, bărbați, tineri și mai puțin tineri, cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani.
Tematica acestei ediții a fost „Magia prafului de stele”, iar sloganul taberei „Mereu împreună!”. Ne-am angajat într-o serie vibrantă de activități care au inclus jocuri de cunoaștere și introspecție, exerciții de ascultare și coordonare, ateliere de creație, concursuri, momente relaxante la piscină, carnaval, karaoke și disco. Participanții au avut oportunitatea de a susține prezentări motivaționale, împărtășindu-și experiențele și poveștile personale.
Un moment emoționant a fost acela în care am trimis baloane cu mesaje către cei dragi care nu mai sunt printre noi, simțindu-i aproape și găsind liniștea necesară pentru a continua să trăim frumos.
Fiecare participant a plecat acasă cu premiile câștigate la concursurile pe echipe (pixuri, semne de carte și mingi), tricouri personalizate cu motto-ul nostru „Trăiește clipa!” și diploma de participare – toate simboluri ale unei experiențe de neuitat.
Am fost recunoscători pentru bucuria, puterea și energia pe care le-am împărtășit. Fiecare participant s-a întors acasă pregătit pentru fapte mari, dorind să sprijine și să se implice și mai mult în comunitatea Oameni Buni.
Toate cheltuielile legate de masă, cazare, transport și organizarea activităților au fost suportate integral de Asociația Oameni Buni.
În 2024, acest proiect a ajuns la ediția cu numărul 5. Și pentru că în fiecare an venim cu ceva nou, anul acesta am dus experiența la un alt nivel. Am pictat 12 modele (2 bărbați și 10 femei) trecute prin cancer și am realizat un calendar pentru anul 2025. Ne-am bucurat să avem printre modele și domni, unul dintre ei venind special din Germania (unde locuiește) pentru a face parte din proiect, restul modelelor fiind din Cluj, Arad, Sibiu și Târgu Mureș.
Ineditul acestei ediții vine și din organizare – am transformat-o într-o tabără de patru zile, la Pensiunea Vendiofa din Sub Cetate (județul Harghita, lângă Odorheiul Secuiesc). Împreună cu 7 pictori, 2 fotografi, un cameraman, 2 membri din echipa AOB și 8 voluntari, am adus bucurie, speranță și drag de viață pentru 12 modele, 12 persoane care au trecut prin diagnosticul oncologic.
După ce modelele și-au pus „sufletul pe tavă” și și-au povestit experiența de viață, pictorii au transpus întreaga lor istorie în picturi impresionante. Fotografii au imortalizat fiecare moment, căutând cele mai bune unghiuri pentru a pune în valoare frumusețea și forța interioară a fiecărui model. Seara, toți cei 30 de participanți din tabără ne-am adunat pentru jocuri de cabană, activități de cunoaștere și autocunoaștere, întărind astfel legătura dintre noi.
Ediția din acest an a fost dedicată unui model foarte drag nouă, o femeie extrem de puternică care a fost pictată în ediția din 2022. Din păcate, Nagi Boglárka (Bogi) s-a stins în luna martie a anului 2024. În această tabără, ne-am întâlnit și cu familia și prietenii ei, comemorându-i astfel amintirea.
În octombrie, am organizat vernisajul expoziției, cu tablourile modelelor atât din ediția 2024, cât și din edițiile anterioare. La Casino – Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, s-au adunat peste 250 de persoane pentru a asculta poveștile de viață ale acestor oameni curajoși, dar și pentru a-l vedea și revedea pe prezentatorul ediției, bunul nostru prieten Bob Rădulescu. Cei prezenți s-au bucurat de preparate alese, au ciocnit un pahar de vin, au socializat și au avut ocazia să cunoască oameni puternici – eroii noștri, cei care au înfruntat cancerul cu demnitate.
Expoziția a reunit 40 de tablouri de mari dimensiuni și a fost vizitată de cel puțin 500 de persoane pe toată perioada cât a fost deschisă.
I-am avut alături și pe cei de la Pro TV, TVR Cluj, Prima TV și Radio Cluj, iar reportajele realizate de aceștia au fost difuzate pe canalele naționale și pe paginile acestora de socializare.
În 2024, am reușit performanța de a ne aduna de două ori pe săptămână în cadrul atelierelor de creație: marțea am organizat Șezătoarea Creativă, iar joia atelierul de Relaxare prin culoare. Ne-am bucurat să fim liantul a 100 de persoane cu diagnostic oncologic, în cadrul a 100 de ateliere de creație, readucând la viață tehnici pe care le credeam uitate: împâslit, cusut în cruci pe pânză de casă, brodat, croșetat, lipit, desenat, pictat, lucrat cu lut și alte materiale, folosind ustensile pe care le-am adaptat, astfel încât să obținem exact ceea ce ne-am imaginat.
Proiectul se desfășoară atât la Cluj cât și în Baia Mare.
În 2024 am gestionat și grupul suport Umbrela, care s-a ținut pe parcursul sezonului de primăvară și vară. Au fost 12 întâlniri, o data pe săptămână, în cadrul cărora 15 persoane care treceau prin cancer, s-au putut întâlni, și-au oferit sprijin reciproc și au împătășit poveștile lor de viață.
În 2024, am avut două sesiuni de teatru, primăvara și toamna – adică 16 întâlniri valoroase alături de doi mari actori ai scenei teatrului clujean, Cristina Pardanschi și Cornel Răileanu. Aceștia, în mod voluntar, au lucrat cu 30 de persoane diagnosticate cu cancer, oferindu-le încrederea că pot: pot vorbi în public, pot asculta activ, pot înțelege prin semne, pot descifra limbajul trupului, pot râde și simți liber, se pot juca și bucura, exact ca și copiii. Spiritul ludic este ceva ce trebuie să păstrăm în viața noastră, indiferent dacă trecem printr-un diagnostic oncologic sau nu, pentru că el ajută la mindsetul nostru.
Cel mai mare și mai îndrăzneț proiect al nostru, și anume Acasă la Oameni Buni, a continuat și în 2024. Construim un ACASĂ, un loc unde, zilnic, 10 bolnavi care se tratează la Cluj vor putea locui gratuit. Le vom oferi suport emoțional, psihologic, nutrițional și îi vom integra în programe de recuperare. Ne propunem să le asigurăm un mediu confortabil și susținător, unde să se simtă în siguranță și să beneficieze de toate resursele necesare pentru a face față tratamentului și pentru a se recupera.
În 2024, am reușit să obținem autorizația de construire și să realizăm organizarea de șantier – un pas important către transformarea acestui vis în realitate.
Sperăm să inaugurăm acest proiect în decembrie 2025.
Pe tot parcursul anului trecut, am reușit să colectăm 3 kg de păr de la donatori din întreaga țară: copii și adulți, femei și bărbați. Aproape toate codițele împletite au ajuns la noi însoțite de scrisori, desene și gânduri bune pentru cele care urmau să primească perucile.
Am reușit să trimitem 20 de peruci femeilor aflate în tratament cu chimioterapie și să ajutăm o fetiță cu alopecie să se uite în oglindă cu plăcere, să meargă la școală fără teamă și să își vadă visul împlinit – o perucă cu păr lung, exact așa cum și-a dorit.
“Parcul de peruci” din acest “roman” a ajuns la 50 de peruci, care călătoresc prin țară, de la o doamnă la alta, încărcându-se cu experiență și speranță, pentru a o sprijini pe următoarea.
În cadrul acestui proiect, oferim acces gratuit la servicii de îngrijire personală pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Acestea includ manichiură, pedichiură, masaje (limfatice, de relaxare, reflexoterapie), tuns, vopsit, aranjat, tratamente cosmetice și epilare.
În 2024, 36 de persoane au beneficiat de aceste servicii, redescoperindu-și frumusețea și recăpătând încrederea în sine. Proiectul se desfășoară în Cluj și Baia Mare și continuă să aducă momente de răsfăț și stare de bine, celor care au cea mai mare nevoie de ele.
Anul trecut, în fiecare lună i-am sărbătorit pe beneficiarii născuți în luna respectivă: cu tort, cadou, flori, muzică și “chestii de-ale gurii”.
Am împărțit mărțițoare de 1 Martie în clinicile și spitalele din Cluj-Napoca și Baia Mare, ajungând la peste 200 de femei, care la momentul respectiv treceau prin traamentul oncologic, un simbol al primăverii.
De 8 Martie, am oferit 70 de cadouri beneficiarelor Asociației, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.
Cu 30 de doamne (beneficiare) din Cluj-Napoca si Baia Mare, am ieșit la restaurant și am sărbătorit în stil propriu această zi.
De Paște, am pregătit 100 cadouri pentru beneficarii Asociației Oameni Buni și le-am trimis în țară (acasă cu curierul).
De Crăciun am organizat o adevarată petrecere, unde ne-am adunat din întreaga țară 120 de beneficiary – persoane cu diagnostic oncologic, unde am avut un band care ne-a cântat live, masă cu bunătăți (o explozie pe cerul gurii), torturi, brad și evident 120 de cadouri cu specific de Crăciun.
În 2024, am înființat filiale AOB în București, Târgu Mureș, Sighișoara și Arad, iar filiala Baia Mare a trecut spre cel de-al doilea an de activitate. Activitățile lor le puteți afla din secțiunea ”Despre noi”/”Filiale” de pe site-ul nostru.
Au fost multe deplasări de la Cluj către toate aceste orașe sau dinspre orașe către Cluj, pentru instruirea și cursarea liderilor de filială.
Suntem tare mândri de echipa noastră cu atât mai mult cu cât, toți membrii sunt persoane trecute prin diagnosticul oncologic, care din beneficiari au devenit lideri, oameni care ajută cu experiența lor pe cei care au trecut sau trec prin cancer.
- În februarie 2024 am marcat un an de existență a filialei AOB din Baia Mare.
- În iunie 2024 am avut evenimentul de deschidere a filialei din Sighișoara.
- În iulie, cu ocazia Zilei Internaționale a Bolnavului de Cancer am participat la o întâlnire cu angajații Dell România la București.
- În iulie am fost parteneri în cadrul festivalului Healthfest desfășurat la Casino-Centrul de Cultură Urbană.
- În iunie/iulie, 2 weekenduri, am fost prezenți la Lola Lavanda Fest, desfășurat într-un lan de lavandă din Bonțida.
- În noiembrie am participat la evenimentul aniversar al clinicii Amethyst, care a sărbătorit 10 ani de activitate.
- În decembrie am fost speakeri în cadrul evenimentului organizat de Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
- În decembrie am luat parte la deschiderea oficială a filialei AOB din Târgu Mureș, în cadrul unui eveniment organizat la UMF Târgu Mureș.
Ce poate fi mai frumos și înălțător, decât să întorci ajutorul primit! Să devii un lider și un motor și să duci mai departe exemplul că se poate!
Mândri de voi #OameniBunidinTara!
Activitate AOB Baia Mare 2024
Avem 25 de beneficiare înscrise în filiala de la Baia Mare.
Am consiliat/ îndrumat 10 persoane cu diagnostic oncologic spre medici / clinici / spitale din țară.
Proiecte/activități/acțiuni desfășurate.
Ne-am întâlnit cu beneficiarii noștri săptămânal și am organizat 43 de ateliere în cadrul cărora am crosetat, cusut, desenat, lipit, decorat diverse obiecte cu tehnica servetelului, pictat și modelat în lut.
Alături de noi, ca voluntar în acest proiect, a fost instructorul sportiv Lupșe Nicolae – Nicky.
Ne-am întâlnit săptămânal și am organizat 42 de întâlniri, efectuând diverse exerciții fizice, exerciții de respirație, meditații, sau chiar vizionări de filme motivaționale.
Am avut-o voluntară și conducător de atelier pe dietetician Dorinela Habina.
Am organizat 2 întâlniri, în cadrul cărora am discutat despre cum trebuie făcută alimentația pacientului oncologic și am aflat și despre importanța nutriției.
Participantele filialei de la Baia Mare au beneficiat de o consiliere nutrițională gratuită.
Grup suport pentru bolnavii de cancer
Ședințele grupului de suport pentru bolnavii de cancer din Baia Mare, au fost conduse de psiholog Ionela Grigor și psihoterapeut Ionela Boldan.
În cadrul acestui proiect ne-am întâlnit timp de 5 luni, de 2 ori pe lună, rezultand 10 întâlniri, unde am făcut: exerciții de autocunoașere, am ascultat diverse podcasturi și am dezbătut diverse teme, am ascultat poveștile de viață ale beneficiarelor și am făcut exerciții de mimică/gestică/control.
În cadrul acestui proiect am adunat 10 codițe de păr și am distribuit 3 peruci în Maramureș pentru femeile care fac chimioterapie.
Prin prisma acestui proiect am oferit gratuit 16 tratamente faciale pentru doamnele care au trecut sau trec prin tratament oncologic, cosmeticiană fiind Laura Virag.
Primăvara, vara și toamna am organizat câte un teambulding pentru întărirea echipei, cunoașterea și descoperirea pasiunilor, rezultând astfel 3 întâlniri, care au reunit toate beneficiarele din Maramureș.
Activitățile acestor întâlniri au fost: comunicare, colaborare, gătit împreună, jocuri de echipă, baie la ciubăr, conectare cu natura, dans, distracție.
Pe 5 februarie 2024 am organizat evenimentul (On)Cool Art – despre artă si cicatrici, prilej cu care am sărbatorit un an de activitate la Baia Mare. Au fost prezente la eveniment nu mai puțin de 130 de persoane.
Am fost invitate de 2 ori la televiziunea locala TL PLUS, în cadrul emisiunii moderate de doamna Viorica Parja.
Activitate AOB Tg. Mures 2024
Aflată la început de drum, Asociația Oameni Buni Târgu-Mureș a început să ia avânt odată cu deschiderea oficială a paginii de facebook, pe data de 17 noiembrie 2024.
De atunci și până la sfârșitul anului, am organizat evenimentul „Despre cum arta vindecă suflete”, găzduit de Universitatea de Medicină, Farmacie, Stiințe și Tehnologie“George Emil Palade” din Târgu-Mures, în care tablourile (ON)CoolArt au spus povestea învingătorilor.
Prezența medicilor, 6 la număr, care au vorbit despre această boală, a transformat evenimentul în unul de excepție.
Ne-am bucurat de prezența a peste 100 de persoane, ne-au stat alături 4 sponsori și ne-am bucurat de feedback-ul extraordinar pe care l-am primit.
Am dat curs invitației Spitalului Oncologic Medex de a participa la evenimentul în care au fost abordate două teme de interes: cancerul de sân și cancerul de col uterin.
Succesul postărilor legate de #PovesteaNoastră, poveștile pacienților oncologici din comunitatea AOB Târgu-Mureș (4 la număr), ne-au determinat să continuăm și în 2025 acest proiect de suflet.
Am consiliat peste 20 de persoane pe traseul lor de pacienți oncologici și numărul lor crește odată cu comunitatea noastră. Ne-am bucurat de un sfârșit de an cu peste 650 de urmăritori ai paginii de facebook – Asociația Oameni Buni Târgu-Mureș.
Activitate AOB Sighișoara 2024
Anul 2024 a fost plin de realizări, proiecte și momente de neuitat, organizate cu suflet de celelalte filiale ale Asociației Oameni Buni. Dar am avut și propriul nostru eveniment.
În 28 iunie 2024 am organizat la Sighișoara evenimentul „Puterea lui Împreună”. Am adunat laolaltă, într-un cadru intim și familial, 50 de pacienți oncologici și aparținători, Oameni Buni veniți din toată țara, cadre medicale din domeniul oncologiei și chiar și un preot, trecut și el prin acest diagnostic.
Am împărtășit povești, am ascultat, ne-am încărcat și descărcat în același timp, am prins puteri să continuăm lupta cu boala, am fost inspirație unii pentru alții.
Am învățat că solidaritatea și empatia sunt esențiale în procesul de vindecare și susținere reciprocă. Am înțeles, încă o dată, cât de mult contează să fim alături unii de alții, să ne oferim sprijin și să ne încurajăm reciproc.
La final am făcut poze și am degustat bunătăți locale.
Fiecare proiect, fiecare acțiune pe care o întreprindem este îndreptată spre această idee fundamentală: că fiecare moment al vieții este o oportunitate de a aduce lumină și speranță în lumea celor afectați de cancer.
Credem cu tărie că, împreună, putem face o diferență semnificativă în comunitatea noastră. La Asociația Oameni Buni, suntem dedicați să aducem lumină și speranță în viețile celor care se confruntă cu cancerul, încurajându-i să lupte cu curaj și să nu uite că nu sunt singuri. Oricine poate fi un sprijin pentru un bolnav de cancer – printr-o donație, o sponsorizare, voluntariat sau pur și simplu răspândind mesajul nostru. Fiecare gest contează și poate schimba vieți.
Ne găsiți și pe Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn și Spotify.
Mulțumim pentru încredere, pentru implicare și susținere.
Urmăriți-ne: promitem că facem bine în continuare!
Echipa Asociația Oameni Buni,
Ianuarie 2025.