Diagnosticul oncologic

În societatea noastră, termenul  “cancer”  a devenit de-a lungul timpului un subiect tabu pe buzele celor care îl rosteau, un subiect sensibil și adesea evitat, care denotă suferință cruntă și chin. Diagnosticul oncologic a devenit treptat un conglomerat de percepții iraționale care accentuează starea de anxietate și de depresie a celor care se confruntă cu el. Nevoia de educare a generațiilor viitoare se resimte tot mai pronunțat la nivelul țării noastre și nu numai, o nevoie care implică acceptare, dar și o schimbare de viziune a ceea ce înseamnă această afecțiune atât de des întâlnită.

Din pricina prejudecaților și a concepțiilor greșite, în ochii celor tulburați de acest aspru rezultat, se dezvoltă teamă și îngrijorare, neintegrare și respingere socială, bariere și ziduri imposibil de învins, toate acestea fiind posibil de evitat printr-o raportare diferită la situație, prin creșterea calității vieții socio-afective a bolnavului, respectiv a suportului primit din partea comunității sale.

Asociația Oameni Buni a luat naștere în anul 2012 cu scopul promovării și integrării socio-profesionale a persoanelor cu dizabilități, oferindu-le acestora susținere, înțelegere și sprijin împotriva acestor principii și idei defectuoase.

Președinta acestei asociații, Alina Nistor, a fost diagnosticată în anul 2016 cu cancer colorectal, iar în timp ce își trăia propria experiență în luptă cu boala, a luat decizia de a aborda acest diagnostic într-o manieră pozitivă, încercând prin acest fapt, să sădească în inimile oamenilor afectați zâmbete, gânduri bune și mai ales bucurie, după cum afirmă mărturisirile acesteia: ”eu știam că voi fi bine, am luat totul ca pe o provocare și am vrut ca oamenii să îmi urmeze exemplul.”

Voința de a schimba mentalitatea oamenilor în privința diagnosticului oncologic a fost motivul pentru care Alina Nistor a dat viață proiectului “(On) Cool Art”, un proiect pe care aceasta îl consideră unul cu adevărat special, un subiect sensibil și delicat, dar care apreciat dintr-o latură pozitivă, poate cu adevărat să schimbe modul de gândire cu care suntem obișnuiți atunci când auzim cuvântul “cancer”.

Alina mărturisește faptul că proiectul a luat naștere total întâmplător, în timpul unei întâlniri la Centrului de zi “Spirit liber”, un centru destinat persoanelor diagnosticate oncologic, înființat în cadrul Asociației Oameni buni. Întregul concept a pornit de la idea expunerii acestor cicatrici rămase în urma operațiilor într-un mod care ar stârni atenția și aprecierea oamenilor din jur: “Inițial ne gândeam să realizăm un calendar cu toate aceste cicatrici, dar apoi am luat hotărârea de a dezvălui aceste urme într-un mod mai plăcut, și așa am decis că le vom picta, urmând să le expunem!”

În realizarea acestui proiect inedit, care avea să aducă schimbare odată cu deschiderea lui publicului larg, au participat o mulțime de persoane, toate unite în vederea atingerii aceluiași scop, și anume acela de a dărui și împărtăși speranță, încredere și curaj atât bolnavilor, cât și familiilor lor.

“Modelele”, așa cum numește Alina femeile care și-au dezvăluit rănile lăsate în urma intervențiilor chirurgicale, au urmat o serie de ședințe cu psihoterapeuți și psihologi, însoțiți de asemenea de cea care urma să le picteze cicatricile. Toate acestea au fost realizate pentru a crea diferite povești și simboluri prin pictură, care să definească experiența și povestea fiecărei personalități în parte: fiecare pictură de pe fiecare corp are o altă poveste”.

Fotografiile care au fost realizate în urma acestui proces îndelungat care a necesitat răbdare, atenție și dăruire au devenit tablouri însoțite de diferite mesaje motivaționale precum: “Nici o zi fără Dumnezeu!”; “Cărbunele poate deveni oricând un diamant, dacă este bine șlefuit. Urmează apoi, să își găsească locul perfect să strălucească în toate direcțiile și să împrăștie iubire către lume”; „Dacă nu poți zbura, aleargă. Dacă nu poți alerga, mergi. Dacă nu poți merge, atunci târăște-te. Dar orice ar fi, trebuie sa mergi înainte.” “Continuă să îți iei timp pentru tine, până dai la o parte tot ce nu îți aparține și îți amintești că tu îți aparți ție însăți”;” Am învățat să iubesc altfel viață și pe toți din jurul meu!”

Tablourile și scurtmetrajul realizat de-a lungul lucrărilor, au consemnat întregul proces de creație, care a fost în cele din urmă prezentat în cadrul unui vernisaj organizat în 7 octombrie 2019, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj-Napoca. Impactul acestui proiect a depășit așteptările inițiale, astfel, la vernisaj au participat aproximativ 250 de persoane, iar reportajul realizat de televiziunea TVR Cluj a avut peste 17 000 de vizualizări.

Evenimentul a răspândit o emoție deosebită în întreaga încăpere, ochii înlăcrimați erau adesea însoțiți de zâmbete și chipuri împletite cu speranță și pozitivitate. Muzica, pictura și fotografia erau elementele esențiale care compuneau o atmosferă plăcuta și aparte, arta simbolizând dintotdeauna o modalitate prin care oamenii au reușit să comunice lipsindu-se de vorbe și cuvinte.

În desfășurarea proiectului au fost implicați diferiți medici oncologi, psihologi, pshioterapeuți, dar și artiști, actori și muzicieni. Alături de Alina, Bogdan Bob Rădulescu, amfitrionul evenimentului, evident emoţionat, li s-a adresat în special rudelor şi prietenilor celor care trec sau au trecut prin infernul bolii şi i-a rugat să îi susţină şi să îi accepte în momentele grele. La un moment dat, tulburat de emoţie, Bogdan a fost nevoit să îşi şteargă lacrimile şi să se retragă pentru câteva momente în sală ”Am văzut oameni care au învăţat să privească acest diagnostic oncologic ca pe o provocare, o nouă şansă sau o modalitate de reinventare personală”, a concluzionat el. 

Efectele de lungă durată ale implicării și participării la acest, proiect se resimt și acum în viețile oamenilor, nu doar percepția comunității a fost influențată de valorizarea pozitivă a vieții de după diagnosticul oncologic, ci și autopercepția, sentimentele lor de competență personală și de integrare socială.

Mai tare ca boala…speranţa

Alina Nistor a văzut acest concept ca o gură de aer proaspăt într-o lume sufocată de prejudecăți și princpii iraționale, a crezut în puterile ei și, mai ales, în puterea gândirii pozitive în ciuda provocărilor și dificultăților prin care boala a purtat-o pe parcursul timpului: “Am hotărât că vreau să trăiesc, orice ar fi. Așa că, am început lupta cu această boala: 12 ședințe de chimioterapie, 28 de ședințe de radioterapie, 4 operații majore…și un amalgam de sentimente…”.

 Alina, un om care emană bunăstare și fericire, și-a dorit să cultive curaj și speranță și să transmită acest lucru cât mai departe, motiv pentru care își propune ca pe viitor, acest proiect să devină unul de o intensitate și de un impact cât mai mare:” Îmi doresc să ies în lume cu tablourile (On)Cool Art, să vorbesc despre viață, iubire, acceptare, schimbare și despre toate sentimentele și stările prin care treci când faci cunoștință cu cancerul. Eu cred că cine a experimentat boala oncologică și a depășit-o cu bine, nu poate să tacă. După ce ai trecut prin iad, ca să renaști din propria cenușă, să renaști din nimic și să crești atât de frumos, nu ai cum să taci.”. Alina consideră un bun tratament împotrivă acestui diagnostic, puterea gândirii pozitive, a încrederii în sine și a iubirii față de propria ta persoană (în paralel cu tratamentul medical recomandat de medicul oncolog): “Părerea mea este că 70% din întreaga confruntare cu această boală pornește din interior. Vreau ca acest proiect (On)Cool Art, să nu rămână doar un proiect, ci să se transforme într-o mișcare, prin care să demonstrăm că iubirea propriei persoane după trauma unui tratamet oncologic și urmele căpătate pe parcursul tratamentului, nu sunt motive de stânjeneală ci, din contră, sunt pietre vii care să ne amintească cât de puternici sunt cei ce au câștigat aceasta luptă cu boala.” 

Viziunea de o încercare sau o șansă la un nou început este ceea ce Alina încearcă să transmită atât adulților cât și tinerilor, având dorința că pe viitor, această temă să fie abordată de către tineri încă din timpul anilor de studiu, considerând acest fapt ca o modalitate prin care oamenii să dezvolte o atitudine diferită la auzul termenului ”cancer” și să nu atribuie percepții greșite: “dacă educi un copil de mic despre cum ar trebui să privească această afecțiune, el va deveni  adultul care va ști cum să răspundă unei astfel de situații ”.

Acest cadru de exprimare artistic, prietenos, umanizant oferit de (On) Cool Art în strânsă legătură cu asociația “Oameni buni” va familiariza publicul larg cu realitățile bolii oncologice, va conferi vizibilitate celor care se confruntă cu ea, încurajându-i să își reia cu o nouă vitalitate locul sau rolul în comunitate și să transmită mai departe pozitivismul și speranța de care cu toții avem nevoie în zilele noastre.   

Surse video:

https://fb.watch/hdR-ixDgNB/

Sursa bibliografică: 

  • Interviu cu Președinta “Asociației Oameni Buni”
  • Pagina de Facebook (ON)COOL ART:

 https://www.facebook.com/On-Cool-Art-474918653324867/

  • Video – Interviu cu organizatorii (ON)COOL ART

Mălina Mureșan

Cluj-Napoca

Distribuie