O zi ca oricare alta la atelierul de cusut Șezătoarea Creativă …. Iulia a trecut deja prin ședințele de chimioterapie, iar acum face radioterapie.Cu o mină serioasă, implicată, atentă,  Iulia vrea să învețe să coasă, căci doar pentru asta a venit aici, nu-i așa? Să facem mărțișoare. Asta până să intre în ‘scenă’ Nely … cu un aer de prospețime și optimism după ea… noi restul ne uitam cu puțină invidie la ea “ce bine-i stă părul, pare că tocmai a venit de la coafor”.

Dezinvoltă, ne arată peruca și suntem uimite cât de bine și de natural îi vine, iar noi nici nu ne-am dat seama că nu e părul ei. Aflăm că e la Cluj pentru chimioterapie, ea venind din Alba… și mă uit la ea, o măsor din cap până-n picioare, îi privesc ochii și văd în ei doar zâmbet …. Nely este o prietenă veche de-a noastră și unul din modelele proiectului (On)Cool Art- picturi pe cicatrici oncologice.

Când aduc vorba de asta, își amintește și ochii îi strălucesc de bucurie “ vai fetelor, atunci m-ati făcut să mă simt ca o vedetă, a fost extraordinar”.

Și uite așa, din vorbă-n vorbă, ajungem la concluzia ca Iulia musai să încerce perucile noastre (pe care le punem la dispoziția doamnelor care și-au pierdut părul în cadrul proiectului Romanul cu peruci) . Ce-a urmat e istorie. Dezlănțuire totală.  O Iulia veselă și mai puțin serioasă, probând perucile și fiind așa de încântată de ele.. a ales în final una și a rămas cu ea. Să nu mai zic că puțin lipsea să începem și o ședință de makeup.

Vă invităm să o priviți pe Iulia ca într-o poveste de before and after. “Nici nu-mi imaginam că o să mi se potrivească”. « Ce crezi că nu e pentru tine sau nu ți-e bun, exact aia e pentru tine” Nely.

Întâlnirile astea sunt ședințele mele de terapie, balsam pentru suflet, iar fetele astea vesele mi-au oferit încă o lecție de viață (a nu știu câta): că ceea ce contează este viața din ochii tăi și nu boala din viața ta. Și că nimic nu e întâmplător, așa cum a fost și seara asta cu tot ceea ce ne-a adus ea.

Vorba Marianei “La noi contează să te simți bine și atât! În rest nu contează, poți să vii și-n pijamale”.

Ca să vedeți cum se desfășoară întâlnirile noastre, atelierele de creație … coasem, povestim, râdem, ne machiem, bem un ceai cald, mai probăm o perucă, două, ne încărcăm sufletele cu energie bună, fețele se destind, mintea se relaxează… Acum putem învinge orice!

Șezătoarea Creativă, 7 februarie 2023

Distribuie