Săptămâna dedicată sănătății bărbaților

Puțini dintre dumnevoastră știu că, 10-16 iunie este săptămâna dedicată sănătății bărbaților.

Din experiența pe care o avem noi, Asociația Oameni Buni, bărbații nu prea vorbesc despre problemele lor. Asta nu înseamnă că, o mică parte, nu se documentează și nu se informează, dar se exteriorizează mai greu. De aceea, îndemnăm partenerele de viață să le readucă aminte, periodic, cât de important este să-și facă analizele de sânge și în mod deosebit PSA-ul. 

Ce este acest PSA – antigen specific prostatic? Este o proteină produsă de celulele prostatei. În condiții normale, bărbații au niveluri scăzute de PSA în sânge. Valoarea ei trebuie să fie cât mai aproape de nivelul zero. O creștere a acesteia, este un semnal de alarmă, poate fi o problemă benignă sau una malignă.

Nivelul PSA crește frecvent în probleme benigne ale prostatei precum prostatita (inflamația prostatei), infecția de tract urinar sau în hiperplazia benignă de prostată (HBP-mărirea prostatei). Nu există dovezi că prostatita sau HBP determină cancer de prostată, însă este posibil ca un bărbat care are una sau ambele afecțiuni să dezvolte și cancer de prostată. 

În ultima perioadă, medicina a făcut mari progrese și pentru determinarea cancerului de prostată dar și pentru tratarea acestuia. Important este să fie depistat cât mai timpuriu, pentru a putea fi tratat și vindecat. 

De aceea, dragi soții, mame, fiice, doamne, pentru liniștea familiei voastre, îndemnați bărbații din viața voastră, să își facă anual o analiză de PSA. Iar dacă aceasta nu se află în parametrii normali, faceți o vizită la medicul urolog. Acesta va analiza problema în ansamblu și va stabili dacă este o problemă de malignitate sau nu.

În situația în care auziți orice diagnostic malign (la orice organ, orice localizare, orice vârsta, orice sex), primul drum trebuie să-l faceți la oncolog. Oncologul este cel care stabilește traseul medical, solicită investigații suplimentare, stabilește ordinea de efectuare a tratamentului ș.a.m.d. Căutați medici cu care puteți comunica, care vă răspund la întrebări, documentați-vă din surse sigure. 

Va dorim sa aveți o săptămâna cu gânduri bune și plină de sănătate!

Distribuie